Boek deze busreis

Busreis niet beschikbaar
SGR ANVR Calamiteiten Kiwa
  • 95+ jaar ervaring
  • 20+ Touringcars
  • 100+ Busreizen
  • Altijd voordelige prijzen

Home » Reizen » Paleis ’t Loo Apeldoorn

Paleis ’t Loo Apeldoorn

Dagtocht naar Paleis ’t Loo met zijn prachtige tuinen en bezoek aan tentoonstelling Anna Paulowna.

paleis t loo

In het hart van Nederland, aan de rand van de Apeldoorn, ligt het ruim 300 jaar oude paleis ’t Loo. Sinds 1984 is dit voormalige Koninklijk Paleis na een grondige restauratie opengesteld voor publiek.

De kostbaar ingerichte vertrekken, geven een beeld van drie eeuwen bewoning door de Oranjes, terwijl de gereconstrueerde tuinen met hun waterwerken en sierlijk belijnde bloemperken, de sfeer van de 17de eeuw ademen. Door zijn fraaie ligging in één van de mooiste natuurgebieden van Nederland heeft een bezoek aan het paleis in elk jaargetijde zijn bekoring.

Het paleismuseum bestaat uit een hoofdgebouw (Corps-de-Logis) met links en rechts twee paviljoens, verbonden met dienstvleugels rond het voorplein (Basse-Cour). In de Oosstvleugel, de vroegere keukens, zijn thans delen van de museumcollectie tentoongesteld. Op de bovenverdieping is het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden gevestigd. In de voormalige Oranjerie houdt de museumstaf kantoor.

paleis loo fontein

De Westvleugel (voormalige paardenstallen) wordt gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen. Ook bevindt zich in deze vleugel restaurant de Balzaal. De stallen en koetshuizen bevinden zich direct bij de hoofdingang.

Achter het paleis liggen de ommuurde tuinen, met daar weer achter het paleispark, toegankelijk via het parkeerterrein bij de hoofdingang.

Tentoonstelling Anna Paulowna 6 oktober 2016 t/m 5 februari 2017

Tweehonderd jaar geleden komt Anna Paulowna, de zuster van de Russische tsaar, naar Nederland. (Anna is een Romanov, een geslacht dat 300 jaar over Rusland regeerde én ze is een kleindochter van Catharina de Grote.) Ze trouwt op 21-jarige leeftijd met Willem, Prins van Oranje, die koning Willem II zal worden. Anna is een classy dame, houdt van keizerlijke glitter en glans en ze kleurt het wat saaie Nederlandse hof. Kisten vol met kostbaarheden neemt ze mee: stoffen, juwelen, meubelen, snuisterijen en zelfs een complete kerkuitrusting! Ook laat ze koks, zangers en priesters uit Rusland overkomen.

Anna Paulowna is niet alleen een opmerkelijke koningin, maar ook een sleutelfiguur in de lange relatie tussen Nederland en Rusland. Daarnaast maakt zij een belangrijke verandering mee: de Koning verandert van politiek ‘machthebber’ tot een voornamelijk symbolisch en publiek instituut. Zo krijgt zij aan het einde van haar leven te maken met ‘nieuwigheden’ als pers en ministeriële verantwoordelijkheid, iets waar ze als ‘tsarendochter’ maar moeilijk aan kan wennen.

Busreis is inclusief:

  • vervoer in luxe touringcar met chauffeur
  • koffie met gebak
  • entree paleis rondrit Veluwe
  • 3-gangen diner

Ontvang gratis brochure

Vraag onze nieuwe reisgids voor 2020 nu gratis aan en hij zal gratis worden toegestuurd. Of bekijk de brochure online!